Финландски учени разработиха здравословно меню за пушачи, в което храните не само че са подбрани според специален метод, но са и резултат на 13-годишни изследвания. В дългогодишните проучвания са били включени 26 500 жители на Финландия.
Според учените храните с високо съдържание на магнезий - като зърнените култури и плодовете например, определено намаляват вредния факт от тютюнопушенето.
Доказано е, че ежедневната консумация на около 589 mg магнезий намалява риска от нарушаване на мозъчното кръвообръщение и мозъчните кръвоизливи с 15 на сто.
и сърдечни заболявания
Хората с най-високи концентрации на витамин Е в кръвта има най-малък риск да умрат от рак и сърдечни болести.
Изследване на американски учени показва, че рискът от смърт вследствие на рак и сърдечни заболявания е свързан с концентрациите на витамин Е в кръвта, предаде Ройтерс.
Д-р Маргарет Райт и колегите й от Националния раков институт в Бетезда в продължение на 19 години проследявали здравословното състояние на 29 092 пушачи финландци на възраст малко над 50 и над 60 години. Оказало се, че за хората с най-високи концентрации на витамин Е в кръвта има най-малък риск да умрат от рак и сърдечни болести. Този резултат противоречи на предишни изследвания, които не са открили ползата от въпросния витамин.
Съществуват редица механизми, чрез които витамин Е, известен още като "алфа-токоферол", пази здравето. Той например е мощен антиоксидант. Освен това укрепва имунната система и предотвратява развитието на туморни кръвоносни съдове.
Оптималната концентрация на витамина е 13-14 милиграма витамин Е на литър кръв. По-високите концентрации не водят до допълнителни благотворни ефекти. Източници на витамин Е са ядките, семената, пълнозърнестият хляб и тъмнозелените листни зеленчуци