Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.06.2011 16:29 - 10 принципа за позитивно мислене
Автор: shu6i Категория: Забавление   
Прочетен: 600 Коментари: 0 Гласове:
0



Предлагаме ви няколко насоки, които може да ви помогнат да видите нещата правилно, т.е. че чашата пред вас всъщност не е наполовина празна, а наполовина пълна.

1. Повечето негативни мисли се появяват поради погрешно интерпретиране на дадена ситуация.
Дали обаче фактите, които са причина за песимизма ви са верни? Наистина ли съдите за другите справедливо? Представяте ли си най-лошото, без да имате всъщност основание да мислите по този начин? Опитайте се да промените отношението си към хората и нещата в по-позитивна посока.

2. Водете си дневник на мислите.
В него отбелязвайте основните си мисли и обстоятелствата, които ги провокират. Например, ако сте се ядосала в службата, помислете защо и го запишете. Помислете за емоционалната си реакция. Би помогнало, ако изследвате какви ситуации предизвикват у вас негативни или позитивни реакции. Редовно препрочитайте дневника, за да очертаете картина на емоциите и си направете самооценка дали ставате по-позитивен човек.

3. Променяйте представите си.
Като развивате начина, по който си представяте различни неща, ще се чувствате много по-добре по отношение на себе си и живота.
Например, ако сте обидена на партньора си, представете си, че той е малко дете, което се нуждае от прегръдка. Ако се чувствате ядосана от поведението на колега, представете си го с някаква смешна шапка. Ако времето е ужасно, представете си слънчев ден.

4. Един начин да постигнете дългосрочно позитивно отношение, е да си задавате въпроса защо мислите негативно.
Дали се страхувате от това, което може да се случи в живота ви – да бъдете предадена от приятел, да загубите работата си, да се разделите с партньора си? Отговорът е да застанете лице в лице със страха и да си представите какво бихте сторила и как бихте се справила, ако нещо такова наистина се случи. Веднъж като застанете пред страха си, той автоматично ще ви се стори по-малко страшен и вие ще се почувствате по-уверена да се справите.

5. Използването на конструктивен език може да премахне негативните мисли. Осъзнайте думите, които използвате. Вместо да мислите: “Не мога”, кажете си: “Мога!”. Вместо да кажете, че съжалявате, кажете, че следващия път ще го направите. Вместо да си мислите, че това е ужасно, помислете за възможностите, които се съдържат в дадената ситуация.

 

6. Научете се да овладявате силните негативни емоции.
Ако се чувствате зле, не поттискайте чувството, нито му се отдавайте – вместо това се справете с него чрез физическо натоварване. Успокойте себе си, като се опитате да се фокусирате върху приятни мисли. Говорете за чувствата си с приятел или потърсете терапевт.

7. Оптимистите се зареждат от хубавите неща, които се случват, като същевременно отдават лошото на обстоятелствата, случайността или грешка.
Въпреки че трябва да носим отговорност за това, което става в живота ни, ако нещо се обърка, не вземайте цялата вина върху себе си. Фокусирайте се върху успехите си и признайте собствените си заслуги за хубавите неща в живота ви.

8. Няма да имате позитивен възглед за живота, ако прекарвате по-голямата част от времето си правейки неща, които мразите.
Ако работата не ви харесва – сменете я. Ако връзката ви ви прави по-нещастна – прекратете я. Намерете време всеки ден за дейности, които ви носят радост и ви карат да се чувствате добре.

9. Не оставяйте дребните проблеми да ескалират и да се превърнат в големи. Незабавно спрете падането в пропастта, като инжектирате малко позитивизъм в ситуацията. Направете нещо малко, за което сте сигурна, че ще успеете – нещо, което сте правила много пъти и няма начин да сбъркате – това може да бъда дори чаша кафе, кекс, писмо до приятел, изчистване на кухнята… Оставете чувството за нещо постигнато да ви повдигне към следващото, по-високо стъпало към успеха.

10. Проучванията показват, че колкото повече смисъл намирате в живота, толкова по-лесно ще успеете да бъдете позитивна личност.
Това не означава непременно религиозна вяра, но означава, че трябва все пак да имате чувството за план, цел, смисъл на живота. Отделете време да помислите защо сте на този свят и оставете чувството за цел и смисъл да ви води.




Тагове:   мислене,   позитивно,   10,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: shu6i
Категория: Забавление
Прочетен: 67643
Постинги: 27
Коментари: 12
Гласове: 9
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930